Magic mix: onderwijs en buurt
Op 22 mei 2025 is het Bouwstenen-netwerk welkom in ‘s Hertogenbosch voor een inspiratie-bijeenkomst over onderwijs en buurt. Speciaal genodigd zijn de beleids- en huisvestingsmensen in ons netwerk. Wil jij ook actief meedenken en doen? Dan kan je dat via de aanmeldlink kenbaar maken. Kans voor de vernieuwingsopgaveDe komende jaren staan veel schoolgebouwen op de nominatie om aangepakt te worden. Daarbij wordt gezocht naar mogelijkheden om de gebouwen ook voor de buurt te benutten. Dat niet alleen vanwege het gebrek aan ruimte en geld, maar ook om vorm en inhoud te geven aan veranderingen in de samenleving en het streven naar gezonde, duurzame en zelfredzame wijken. |
|
Voorbeelden overal in het land
We kennen bij Bouwstenen allerlei geslaagde en minder geslaagde voorbeelden van schoolgebouwen en schoolpleinen die ook voor en door de buurt worden gebruikt. We zijn benieuwd wat we daarvan kunnen leren. Wat is de magic mix bij het combineren van onderwijs- en buurtfuncties, wie en wat is daarvoor nodig en hoe kan je dat ook voor de toekomst goed inregelen?
20 jaar ervaring met Brede Bossche Scholen
De beste plek om daarover te leren en naar de toekomst te kijken is in ’s-Hertogenbosch. Daar tref je sinds 2005 in wijken die niet zo lekker draaiden, Brede Bossche Scholen. In de afgelopen 20 jaar is er veel gebeurd, veranderd en geleerd. Momenteel loopt er een evaluatie van dit concept. In april 2025 is die afgerond zodat we ook van deze ervaring kunnen leren en kijken wat we naar de toekomst meenemen. Yassine Mami, manager BBS-Boschveld heet ons van harte welkom op deze school.
Programma op hoofdlijnen
Op hoofdlijnen in het programma als volgt. ‘s Morgens vertelt Huub Corssmit, hoofd Wijkmanagement en Brede Bosche Scholen over het doel en de opzet van deze scholen 20 jaar geleden en wat ze er van hebben geleerd. Daarna gaan we in groepen in gesprek over de ervaring van de deelnemers. Wat werkt en nemen we mee? Wat werkt niet en kunnen we beter loslaten of anders vastpakken.
Na de lunch ligt de focus op de toekomst. Het gesprek daarover wordt opgewarmd door:
- Bart Eigeman, die zijn carrière is begonnen als straathoekwerker en leerkracht, 10 jaar wethouder in 's-Hertogenbosch is geweest en bendeleider van wethouders voor jeugd. Ook was hij lange tijd voorzitter van IKOOK, wat staat voor Ieder Kind Optimaal Onderwijs. Tegenwoordig is hij projectleider bouwen aan leergemeenschappen, ontwikkelaar en docent Sturing & Innovatie in het Sociaal domein en Programmaleider van de beweging “van ik naar wij”.
- Marcel Ham, werkt bij Movisie en schreef op verzoek van de vaste Kamercommissie VWS mee aan een paper over de ouder wordende samenleving, die door de Ministers van VWS en VRO is omarmt. Naast zijn functie bij Movisie is hij Hoofdredacteur van het Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken.
In de groepsgesprekken daarna bespreken we de kansen voor de toekomst. Op welke veranderingen moeten of kunnen we acteren? Waar werken we dan naartoe? Hoe komen we daar en waar en hoe vinden we antwoord op nog openstaande vragen?
Onderwerpen van gesprek
Bij de gesprekken in groepen sluiten ook experts aan. De gesprekken gaan over de ervaringen, kansen, onderbouwingen, aangrijpingspunten en knoppen om aan te draaien als we de schoolgebouwen ook meer voor de buurt willen gebruiken. Denk aan:
- Waarom zouden we het willen? Wat is het maatschappelijk nut en de maatschappelijke meerwaarde?
- met Jochum Deuten, bekend van de effectenarena, wat werkt in de wijk en Anderzoek.
- Wat vraagt dat van de samenwerking en “huisregels” bij meer gebruikers in een pand?
- Wat vraagt dat van de inrichting van en faciliteiten in een gebouw?
- met o.a. Marco Sotthewes en Daan Schipper van Enter Here
- Wie gaat het in het pand organiseren? Wat is het profiel van de facilitair/operationeel manager op locatie?
- met o.a. Yassine Mami, BBS-manager Boschveld
- met o.a. Yassine Mami, BBS-manager Boschveld
- Hoe ziet dan de exploitatie of de businesscase van zo’n accommodatie er uit?
- met o.a. Marc van Leent, bekend van het boek Publiek vastgoed, het mfa-lab, allerlei exploitatieformules en 'de som' voor onderwijshuisvesting.
- Welke systemische vragen liggen er op tafel? Waar knelt het en wat kan beter als het gaat om wetten en geldstromen.
Datum, tijd en locatie
- 22 mei 2025
- Inloop vanaf 10.00 uur
- Start om 10.30 en einde rond 15.30
- BBS Boschveld, Zernikestraat 2, 5223 CD 's-Hertogenbosch
Ben jij erbij?Deze bijeenkomst is vooral bedoeld voor de onderwijshuisvesters, beleidsmedewerkers en facilitymangers in ons netwerk. Daarnaast is er plek voor extra genodigden.
Je kunt je hier aanmelden of je belangstelling om mee te denken kenbaar maken. Vragen of belangstelling om lid te worden van het Bouwstenen-netwerk? Bel naar 033-258 4337 of mail Info@bouwstenen.nl |
![]() |
Meer informatie
- Artikel: Twee kansen in de vernieuwingsopgave, interview met Ewald van Vliet, Lucascollege (Schoolfacilities, februari 2025)
- Bericht; Ministers omarmen visie op ouder wordende samenleving (Movisie, oktober 2024)
- Publicatie; Beter benutten van ruimte (Bouwstenen, februari 2025)
- Publicatie: Rollen in het vastgoedmanagement (Bouwstenen, november 2017)
- Webinfo: MFA Kaart (Bouwstenen)